Vitaceae / dorasta do 15m, do 4m rocznie / stanowisko: słońce, półcień


Rośliny należące do rodziny winoroślowatych rozpowszechnione są na całym świecie. Do najpopularniejszych należą z pewnością gatunki jadalne (winogrona) – uprawiane szczególnie w cieplejszych regionach. Zazwyczaj rosną silnie, owijają się wokół podpór przy pomocy wąsów czepnych.

 

Podpory

Liny rozmieszczone poziomo, trejaże, kratki.

winogrona-kratki

Winorośl na kratkach, z lewej stara roślina, z prawej dwuletnie sadzonki.

Gatunki i odmiany

Vitis riparia- winorośl pachnąca

Winorośl pachnąca to silne, zdrowe pnącze dorastające do ok. 12m (rocznie nawet 2m). Jego ojczyzną jest Ameryka Północna skąd winorośl została przywieziona do Europy na fali importowania nowych gatunków roślin z Nowego Kontynentu w XVIII i XIXw. Ma niewielkie wymagania co do gleby i stanowiska, najlepiej rośnie jednak w miejscach wilgotnych, dobrze nasłonecznionych i żyznych (jej zwyczajowa nazwa w Ameryce to „River Bank Grape” – winorośl nadbrzeżna).

Liście są duże, zielone, lekko klapowane, ząbkowane na brzegach, jesienią przebarwiają się na żółto. Jest roślina dwupienną – występują osobniki męskie i żeńskie. Okazy męskie wydają kwiaty większe i pachnące, okazy żeńskie kwitną słabiej, zapylone (w pobliżu musi rosnąć okaz męski) wydają za to ciemnogranatowe owoce. Winorośl pachnąca należy do tej samej rodziny co winogrona – owocami są typowe jagody zebrane w grona, dla nas jednak niezbyt smaczne, chętniej zjadane przez ptaki.

Jest całkowicie mrozoodporna, odporna na choroby i szkodniki, dobrze znosi susze. Z uwagi na silny wzrost i dużą wytrzymałość polecana na ekrany akustyczne a także do przykrywania budynków lub ich części, altanek, wysokich ogrodzeń. Wielką zaletą winorośli jest to, że wspina się przy pomocy wąsów czepnych i potrzebuje podpory – dzięki temu łatwo utrzymać ją w ryzach, rośnie tylko tam, gdzie znajdzie podporę naturalną (w postaci sąsiadujących drzew lub krzewów) lub skonstruowaną dla niej – kratownicę, system lin.

Winorośl pachnąca

Winorośl pachnąca

 

Vitis amurensis – winorośl amurska
To bardzo mrozoodporne pnącze pochodzące z terenów wschodniej Azji ma niewielkie wymagania co do podłoża. Dorasta do 15 m dając do 2 m przyrostów rocznie. Liście podobne do winorośli właściwej: trzy- lub pięcioklapowe, mięsiste, wyraźnie unerwione, przebarwiające się jesienią czerwono. Kwiaty od maja do czerwca. Owoce drobne i kwaśne – ale jadalne.  Jest pnączem idealnym do kreowania zwartych, zielonych ścian – gęste liście świetnie chronią prywatność ogrodowego zakątka, zapewniają chłodny, głęboki cień. Nie sprawia kłopotów – nie jest podatne na choroby czy szkodniki, nie zawiedzie zimą.

 

Winorośl amurska na kolumnie, w pojemniku.

Winorośl amurska na kolumnie, w pojemniku.

 

Vitis coignetiae – winorośl japońska
Vitis vinifera – winorośl właściwa