Cannabaceae / dorasta do 8-12m / stanowisko: słońce, półcień, cień
Chmiel zwyczajny jest z pewnością znany nie tylko miłośnikom przyrody – jest byliną rozpowszechnioną w stanie dzikim w całej Europie, także rośliną uprawną (jego owocostany, tzw. szyszki, wykorzystuje się w produkcji piwa). Jest także wytrzymałym, całkowicie odpornym na wymarzanie, zdrowym pnączem ogrodowym wartym sadzenia przy budynkach, parkanach, słupach, które chcielibyśmy przykryć. Jest rośliną dwupienną (występuje w formie żeńskiej lub męskiej) – jeśli chcemy cieszyć się jego szyszkami musimy posadzić formę żeńską. Chmiel jest byliną: całkowicie zamiera na zimę, wiosną zaczyna wzrost od zera. Preferuje gleby żyzne i wilgotne.

Chmiel na kolumnie

Chmiel na kolumnie – szyszki

Chmiel zwyczajny w lesie
Gatunki i odmiany
Humulus lupulus 'Aureus’ to odmiana chmielu o złotych liściach. Potrzebuje więcej słońca (nie należy sadzić jej w miejscach całkowicie zacienionych) i osiąga nieco mniejsze rozmiary (do około 6m). Odmiana wyróżniona AGM (Award of Garden Merit) – nagrodą brytyjskiego Królewskiego Towarzystwa Ogrodniczego za szczególne walory ogrodowe.

Humulus lupulus ‚Aureus’ na słupie telefonicznym otoczonym przez nasze półkolumny.
Z lewej roślina miesiąc po posadzeniu, z prawej po kolejnych 100 dniach.
Podpory
Dzięki haczykowatym, sztywnym włoskom okrywającym łodygi i liście chmielu, znakomicie rośnie on przy drzewach i krzewach: okręca się łodygami wokół gałęzi a także czepia się szorstkiej kory; sadzony przy gładkich ścianach wymaga podpór: lin, drutów, prętów, kratek itp. Wystarczają mu podpory składające się z elementów pionowych